Dnešním novým receptem je Maritozzi s vyšlehanou smetanou..takovým krém se také nazývá chantilly. Do středu sladké bulky jsme přidali i náš jahodový džem s limetkou a bazalkou. A takovým způsobem se zrodila ideální italská sladkost.:)
Budeme se těšit na vaše výsledky! Svoje práce můžete sdílet pod #maritozzisugarlife
Maritozzi: (10ks)
Do robotu dáme vykynutý pre-ferment, mouku, cukr, rozdrobené droždí a med či invertní cukr. Začneme míchat pomocí háku a přilijeme polovinu mléka s vejci s nastrouhanou pomerančovou kůrou.
Po hydrataci postupně po částech vléváme zbytek tekutin a hněteme dokud nezískáme hladké a jednorodé těsto.
Postupně na 3 krát vléváme olivový olej a uhněteme hladké a elastické těsto.
Zhruba 3 minuty před koncem hnětení přidáme sůl. Nakonec přidáme pínie s rozinky a necháme zapracovat.
Těsto necháme přikryté kynout cca 90 minut, stlačíme vzduch a dáme do lednice přes noc zchladit.
Následujicí den těsto rozdělíme po 50g a vytvarujeme kuličky.
Vytvarovou bulky necháme kynout do zdvoj-násobení objemu, potřemu žloutkovou směsí a pečeme při 180C cca 10 minut.
Necháme zchladit.
Jahody nakrájíme na tenké a kulaté plátky.
KOMPLETACE
Upečenou brioche rozřízneme, do středu nastříkáme džem a zbytek naplníme až po okraj vyšlehaným chantilly.
Zarovnáme pomocí paletky a dekorujeme pomocí plátků jahod a posypeme moučkovým cukrem.

TIPY A TRIKY:
Budeme se těšit na vaše výsledky! Svoje práce můžete sdílet pod #maritozzisugarlife
Maritozzi: (10ks)
- Kynuté těsto s olivovým olejem: (recept podle F.Fiorani)
- Pre-ferment:
- 50g voda
- 50g vysokoleková mouka
- 2.5g čerstvé droždí
- Pre-ferment:
Droždí na pre-ferment rozdrobíme a smíchame se zbytkem ingrediencí do spojení, přikryjeme fólií a necháme kynout cca 90 minut při pokojové teplotě.
Kynuté těsto: (50g / porce)
- Celé množství pre-fermentu
- 200g vysokolepková mouka
- 28g cukr krupice
- 4g čerstvé droždí
- 5g med nebo invertní cukr
- 88g mléko (studené)
- 62g vejce (studené)
- 1/2 pomeranč – jen kůra
- 38g olivový olej
- 5g sůl
- 25g pínie (volitelné)
- 25g rozinky (volitelné)
- q.s. žloutky + mléko (1:1) na potřen
Do robotu dáme vykynutý pre-ferment, mouku, cukr, rozdrobené droždí a med či invertní cukr. Začneme míchat pomocí háku a přilijeme polovinu mléka s vejci s nastrouhanou pomerančovou kůrou.
Po hydrataci postupně po částech vléváme zbytek tekutin a hněteme dokud nezískáme hladké a jednorodé těsto.
Postupně na 3 krát vléváme olivový olej a uhněteme hladké a elastické těsto.
Zhruba 3 minuty před koncem hnětení přidáme sůl. Nakonec přidáme pínie s rozinky a necháme zapracovat.
Těsto necháme přikryté kynout cca 90 minut, stlačíme vzduch a dáme do lednice přes noc zchladit.
Následujicí den těsto rozdělíme po 50g a vytvarujeme kuličky.
Vytvarovou bulky necháme kynout do zdvoj-násobení objemu, potřemu žloutkovou směsí a pečeme při 180C cca 10 minut.
Necháme zchladit.
- Ovocný džem: (15g / porce)

- Chantilly:
- 315g smetana ke ke šlehání
- 35g moučkový cukr + na posypání
- q.s. čerstvé jahody
Jahody nakrájíme na tenké a kulaté plátky.
KOMPLETACE
Upečenou brioche rozřízneme, do středu nastříkáme džem a zbytek naplníme až po okraj vyšlehaným chantilly.
Zarovnáme pomocí paletky a dekorujeme pomocí plátků jahod a posypeme moučkovým cukrem.

TIPY A TRIKY:
- Upečené bulky maximálně doporučujeme v ten den plnit a konzumovat..budou extra-měkké a aromatické.
- Smetanu ke šlehání na chantilly můžete vylouhovat s vanilkou či bazalkou..v případě, že ji zahřejete, tak před šleháním nechte zchladit minimálně 8 hodin.
- V případě, že máte alergií na med, tak můžete nahradit za invertní cukr. Pínie a rozinky jsou tradicí, ale můžeme je i vynechat pokud je nemáte rádi.
- Na našem instagramu ve výběrech najdete důležité detaily v podobě videa