Maritozzi s chantilly

Autor: Vlad Ryasyy / Datum: 08:33 10.5.2022

Dnešním novým receptem je Maritozzi s vyšlehanou smetanou..takovým krém se také nazývá chantilly.  Do středu sladké bulky jsme přidali i náš jahodový džem s limetkou a bazalkou. A takovým způsobem se zrodila ideální italská sladkost.:) 

Budeme se těšit na vaše výsledky! Svoje práce můžete sdílet pod #maritozzisugarlife

Maritozzi: (10ks)
  1. Kynuté těsto s olivovým olejem: (recept podle F.Fiorani)
    • Pre-ferment:
      • 50g voda
      • 50g vysokoleková mouka
      • 2.5g čerstvé droždí
Droždí na pre-ferment rozdrobíme a smíchame se zbytkem ingrediencí do spojení, přikryjeme fólií a necháme kynout cca 90 minut při pokojové teplotě.
 
  • Kynuté těsto: (50g / porce)
    • Celé množství pre-fermentu
    • 200g vysokolepková mouka
    • 28g cukr krupice
    • 4g čerstvé droždí
    • 5g med nebo invertní cukr
    • 88g mléko (studené)
    • 62g vejce (studené)
    • 1/2 pomeranč – jen kůra
    • 38g olivový olej
    • 5g sůl
    • 25g pínie (volitelné)
    • 25g rozinky (volitelné)
    • q.s. žloutky + mléko (1:1) na potřen

Do robotu dáme vykynutý pre-ferment, mouku, cukr, rozdrobené droždí a med či invertní cukr. Začneme míchat pomocí háku a přilijeme polovinu mléka s vejci s nastrouhanou pomerančovou kůrou.

Po hydrataci postupně po částech vléváme zbytek tekutin a hněteme dokud nezískáme hladké a jednorodé těsto.

Postupně na 3 krát vléváme olivový olej a uhněteme hladké a elastické těsto.

Zhruba 3 minuty před koncem hnětení přidáme sůl. Nakonec přidáme pínie s rozinky a necháme zapracovat.

Těsto necháme přikryté kynout cca 90 minut, stlačíme vzduch a dáme do lednice přes noc zchladit.

Následujicí den těsto rozdělíme po 50g a vytvarujeme kuličky.

Vytvarovou bulky necháme kynout do zdvoj-násobení objemu, potřemu žloutkovou směsí a pečeme při 180C cca 10 minut.
Necháme zchladit.
  1. Ovocný džem: (15g / porce)
Džem promícháme a přendáme do cukrářského sáčku.
 
  1. Chantilly:
    • 315g smetana ke ke šlehání
    • 35g moučkový cukr + na posypání
    • q.s. čerstvé jahody
Smetanu a moučkový cukr vyšleháme v krémovitou, ale v pevnou konzistenci a přendáme do cukrářského sáčku.
Jahody nakrájíme na tenké a kulaté plátky.

KOMPLETACE
Upečenou brioche rozřízneme, do středu nastříkáme džem a zbytek naplníme až po okraj vyšlehaným chantilly.

Zarovnáme pomocí paletky a dekorujeme pomocí plátků jahod a posypeme moučkovým cukrem.

TIPY A TRIKY:
  • Upečené bulky maximálně doporučujeme v ten den plnit a konzumovat..budou extra-měkké a aromatické.
  • Smetanu ke šlehání na chantilly můžete vylouhovat s vanilkou či bazalkou..v případě, že ji zahřejete, tak před šleháním nechte zchladit minimálně 8 hodin.
  • V případě, že máte alergií na med, tak můžete nahradit za invertní cukr. Pínie a rozinky jsou tradicí, ale můžeme je i vynechat  pokud je nemáte rádi.
  • Na našem instagramu ve výběrech najdete důležité detaily v podobě videa
Nejvyšší kvalita

Každý produkt vyrábíme ručně, z těch nejlepších surovin.

Originální příchutě

Jedinečné chuťové kombinace, které překvapí a zaujmou.

Cukrářský koncept

Pokora ke klasice ve spojení s naším unikátním rukopisem.

Bez umělých přísad

Veškeré ingredience jsou pouze přírodního původu.

Sledujte nás na

Instagramu

V médiích

Rozhovory, články, podcasty a reportáže