Dnes se s vámi rozdělíme s základním a velice jednoduchým v domacích podmínkách receptem na malinový džem, který se skládá ze dvou surovin. Ovoce a přírodní konzervant, tedy cukr krupice. 

Malinový džem: (3 sklenky po 200g)
  • 500g maliny 
  • 400g cukr krupice 

Maliny zasypte cukrem krupice a nahřejte za stálého míchání do bodu varu. Po dosažení bodu varu nepřestávejte míchat a nahřívejte směs do 103°C nebo 62 až 65 Brix. Stupně celsius měříme pomocí kuchyňského teploměru a stupně Brix pomocí refraktometru.

Hotový džem dávkujte do připravených sterilizovaných nádob a otočte je víčkem dolu a nechte stát 5 minut a poté vraťte na původní stranu. Džem nechte zchladit a zrát aspoň 24 hodin před konzumací.

O tom co je sterilizace a jak na ní nebo co je to jednotka brix, tak o tom si popovídáme v příště.

TIPY A TRIKY
Maliny můžete nahradit za podobné ovoce ať už to ostružiny nebo borůvky. V případě mlsných jazýčků můžete džem dochutit nějakým kořením nebo čerstvou kůrou z citrusů. 
Zde můžete použít ať už to čerstvé nebo mražené maliny, ale pamatujte, že vše záleží na kvalitě a proto vybírejte nejvíce aromatické a barevné ovoce.
Čím déle budete vařit ovocný džem, tak tím více bude trpět a ztrácet barvu s chutí..proto vařte na nejsilnější výkonu.