Autor: Vlad Ryasyy / Datum: 16:52 25.2.2021
Dnes se s vámi rozdělíme s základním a velice jednoduchým v domacích podmínkách receptem na malinový džem, který se skládá ze dvou surovin. Ovoce a přírodní konzervant, tedy cukr krupice.
Malinový džem: (3 sklenky po 200g)
- 500g maliny
- 400g cukr krupice
Maliny zasypte cukrem krupice a nahřejte za stálého míchání do bodu varu. Po dosažení bodu varu nepřestávejte míchat a nahřívejte směs do 103°C nebo 62 až 65 Brix. Stupně celsius měříme pomocí kuchyňského teploměru a stupně Brix pomocí refraktometru.
Hotový džem dávkujte do připravených sterilizovaných nádob a otočte je víčkem dolu a nechte stát 5 minut a poté vraťte na původní stranu. Džem nechte zchladit a zrát aspoň 24 hodin před konzumací.
O tom co je sterilizace a jak na ní nebo co je to jednotka brix, tak o tom si popovídáme v příště.
TIPY A TRIKY
Maliny můžete nahradit za podobné ovoce ať už to ostružiny nebo borůvky. V případě mlsných jazýčků můžete džem dochutit nějakým kořením nebo čerstvou kůrou z citrusů.
Zde můžete použít ať už to čerstvé nebo mražené maliny, ale pamatujte, že vše záleží na kvalitě a proto vybírejte nejvíce aromatické a barevné ovoce.
Čím déle budete vařit ovocný džem, tak tím více bude trpět a ztrácet barvu s chutí..proto vařte na nejsilnější výkonu.