Autor: Vlad Ryasyy / Datum: 12:42 22.3.2022
Sdílíme s vámi náš oblíbený
recept na
klasický smetanový medovník s využitím našeho výrobku -
Karamel s fleur de sel.
Tento medovník se skládá z tradičních vyvalovacích-medových plátů, smetanového krému z cremé fraiche a slaného karamelu..věříme, že tento medovník si určitě oblíbíte tak jako my.:)
Je
měkký, vláčný, medovo-karamelový a nejlépe chutná pokud jej necháte chvilku
zteplat v pokojové teplotě před degustací.
Budeme se těšit na vaše výsledky! Svoje práce můžete sdílet pod
#medovniksugarlife
1. Medovo-karamelové pláty: (6 plátů o velikosti 18 x 25cm)
- 72g třtinový cukr
- 72g cukr krupice
- 56g med (pohankový nebo kaštanový je chuťově nejvýraznější)
- 98g máslo
- 83g vejce (studené)
- 8g soda
- 5g roztok kyseliny citronové (2.5g kyseliny a 2.5g horké vody – promíchat do rozpuštění)
- 355g hladká mouka
Med s máslem nahřát do rozpuštění a spojení – musí být teplé, ale nenahřívat do bodu varu.
Z cukrů vytvořit karamel intenzivní barvy a deglazovat teplým medem a máslem. Vylít do mísy robotu.
Míchat pomocí protínačky a při 80C začít postupně přidávat vejce s roztokem kyseliny citronové a vsypat sodu. Poté přidat hladkou mouku a zamíchat jednorodé těsto.
Hotové těsto rozdělit na 6 částí a vyválet mezi dvěmi pečicími papíry pláty zhruba o velikosti 18 x 25cm – klidně ať pláty jsou větší, budou se po upečení zkrajovat a odkrojky budou poté posypem.
Vyválený plát propíchat vidličkou po celé ploše a péct na pečícím papíře při 180C cca 6 minut, po upečení ihned vykrojit potřebný tvar dokud jsou pláty teplé.
Přebytky vykrojených plátů v sekáčku rozmixovat do vytvoření jemného prachu.
2. Slaný karamel: (25g / vrstva + dekor)
Karamel je již připravený a čeká na vrstvení :)
3.Smetanový krém s cremé fraiche: (120g / vrstva + zbytek na dekoraci)
- 135g cukr krupice
- 492g cremé fraiche
- 24g citronová šťáva
- 1 vanilkový lusk
- 150g smetana ke šlehání
Cukr, cremé fraiche, citronovu šťávu a semínka z vanilkového lusku vyšleháme v nadýchaný krém. Mezitím zvlášt vyšleháme smetanu ke šlehání.
Obě směsi spojíme pomocí silikonové stěrky a ihned používáme na vrstvení, zbytek nechat na dekoraci.
4.Čokoládová dekorace - plástev - velikost 3 x 3cm.
KOMPLETACE:
Vykrojené medovníkové pláty potřeme slaným karamel a zarovnáme paletkou do roviny.
Na dno ráfku (lze i bez ráfku – smetanový krém je stabilní – jen ráfek ulehčuje rovné vrstvení) vyložíme první plát medového plátu s karamelem a dáme hotový smetanový krém a zarovnáme pomocí paletky do roviny.
Takto opakujeme celkem 6x – poslední vrstvou je smetanový krém. Přikryjeme ráfek potravinářskou fólií a dáme přes noc do lednice.
Následující den odstraníme ráfek a nakrájíme podle vlastních představ.
Každý dezert posypat pomocí sítka prach z přebytku piškotu a dekorovat dle vlastních představ.
TIPY A TRIKY:
- Pro čistší řez a jednodušší krájení doporučejeme řez po odležení zamrazit a poté sundat ráfek nahřátím pomocí flambovací pistole či fénu.
- Pláty můžete upéct dopředu, zabalit do potravinářské fólie a kladovat v lednici až 10 dní
- Nejlépe se vyvalují medové pláty na silikonové podložkce z důvodu, že se nebude smrštovat a zasekávat se do těsta oproti pečicí papíru.
- Celý dezert můžete kompletovat zcela bez formy, tak jak krémy jsou stabilní a nebudou vytékat během kompletace.
- Na našem instagramu ve výběrech najdete důležité detaily v podobě videa