Při objednávce nad 700 Kč je doprava ZDARMA, pomocí zásilkovna.cz

Autor: Vlad Ryasyy / Datum: 12:42 22.3.2022

Sdílíme s vámi náš oblíbený recept na klasický smetanový medovník s využitím našeho výrobku - Karamel s fleur de sel.

Tento medovník se skládá z tradičních vyvalovacích-medových plátů, smetanového krému z cremé fraiche a slaného karamelu..věříme, že tento medovník si určitě oblíbíte tak jako my.:) 

Je měkký, vláčný, medovo-karamelový a nejlépe chutná pokud jej necháte chvilku zteplat v pokojové teplotě před degustací. 

Budeme se těšit na vaše výsledky! Svoje práce můžete sdílet pod #medovniksugarlife

1. Medovo-karamelové pláty: (6 plátů o velikosti 18 x 25cm) 
  • 72g třtinový cukr
  • 72g cukr krupice
  • 56g med (pohankový nebo kaštanový je chuťově nejvýraznější)
  • 98g máslo 
  • 83g vejce (studené)
  • 8g soda
  • 5g roztok kyseliny citronové (2.5g kyseliny a 2.5g horké vody – promíchat do rozpuštění)
  • 355g hladká mouka 

Med s máslem nahřát do rozpuštění a spojení – musí být teplé, ale nenahřívat do bodu varu. 

Z cukrů vytvořit karamel intenzivní barvy a deglazovat teplým medem a máslem.  Vylít do mísy robotu.
 
Míchat pomocí protínačky a při 80C začít postupně přidávat vejce s roztokem kyseliny citronové a vsypat sodu. Poté přidat hladkou mouku a zamíchat jednorodé těsto. 

Hotové těsto rozdělit na 6 částí a vyválet mezi dvěmi pečicími papíry pláty zhruba o velikosti 18 x 25cm – klidně ať pláty jsou větší, budou se po upečení zkrajovat a odkrojky budou poté posypem. 
Vyválený plát propíchat vidličkou po celé ploše a péct na pečícím papíře při 180C cca 6 minut, po upečení ihned vykrojit potřebný tvar dokud jsou pláty teplé. 

Přebytky vykrojených plátů v sekáčku rozmixovat do vytvoření jemného prachu. 

2. Slaný karamel: (25g / vrstva + dekor) 
Karamel je již připravený a čeká na vrstvení :) 

3.Smetanový krém s cremé fraiche: (120g / vrstva + zbytek na dekoraci)
  • 135g cukr krupice
  • 492g cremé fraiche 
  • 24g citronová šťáva 
  • 1 vanilkový lusk 
  • 150g smetana ke šlehání

Cukr, cremé fraiche, citronovu šťávu a semínka z vanilkového lusku vyšleháme v nadýchaný krém. Mezitím zvlášt vyšleháme smetanu ke šlehání. 

Obě směsi spojíme pomocí silikonové stěrky a ihned používáme na vrstvení, zbytek nechat na dekoraci. 

4.Čokoládová dekorace - plástev - velikost 3 x 3cm.
KOMPLETACE: 
Vykrojené medovníkové pláty potřeme slaným karamel a zarovnáme paletkou do roviny.     

Na dno ráfku (lze i bez ráfku – smetanový krém je stabilní – jen ráfek ulehčuje rovné vrstvení) vyložíme první plát medového plátu s karamelem a dáme hotový smetanový krém a zarovnáme pomocí paletky do roviny. 
​​​​​​​
Takto opakujeme celkem 6x – poslední vrstvou je smetanový krém. Přikryjeme ráfek potravinářskou fólií a dáme přes noc do lednice. 

Následující den odstraníme ráfek a nakrájíme podle vlastních představ. 

Každý dezert posypat pomocí sítka prach z přebytku piškotu a dekorovat dle vlastních představ. ​​​​​​​

TIPY A TRIKY: 
  • Pro čistší řez a jednodušší krájení doporučejeme řez po odležení zamrazit a poté sundat ráfek nahřátím pomocí flambovací pistole či fénu.
  • Pláty můžete upéct dopředu, zabalit do potravinářské fólie a kladovat v lednici až 10 dní
  • Nejlépe se vyvalují medové pláty na silikonové podložkce z důvodu, že se nebude smrštovat a zasekávat se do těsta oproti pečicí papíru.
  • Celý dezert můžete kompletovat zcela bez formy, tak jak krémy jsou stabilní a nebudou vytékat během kompletace. 
  • Na našem instagramu ve výběrech najdete důležité detaily v podobě videa