Ovocné pyré od společnosti Ponthier

Autor: Vlad Ryasyy / Datum: 14:41 21.2.2022

Pojdme dnes rozšířit další téma a to o surovinách, které používáme. Dnešní článek bude o nezaměnitelné součástí cukrařiny - ovocné pyré.

Ovocné pyré se vytvaří průmyslově velikými firmy. Firmy známe jako Ponthier, Boiron, Capfruit, Ravifruit a mnoho dalších.

Jedná se o hotové ovocné pyré, které je již propasírované tzn., že je odstraněné od slupek, kostiček, semínek a jiných tvrdých elementů, které najdeme v ovoci*.
Tedy mluvíme o ideálně rozmixovaném pyré v hladkou konzistenci..můžeme nazývat taktéž coulis (omáčka), protože takové pyré můžete využít jak i samostatně jako doplněk k dezertu a obvykle je již zlehka oslazené.


Samotné ovocné pyré má složení 90% ovoce a 10% cukru, který pomáhá k prodloužení skladování a lepšímu uchování. Některé společnosti dokonce nepřidávají cukr a tím je k dipozici 100% ovocné pyré – obvykle všechny citrusové pyré jsou 100%.

*V případě citrusového pyré, tak je myšleno citrusová šťáva..tzn. pokud v receptuře uvidite citronové pyré, tak mluvíme o citrové šťávě. Pyré je univerzální název pro ovocné pyré/šťávu.


V čem je výhoda koupit již průmyslové pyré oproti domácímu? Kvalitní výrobce ovocného pyré sbírá ovoce v jeho nejlepší zralosti, kvalitě a pěstuje se v ideálních podmínkách. Tedy japonský citrus yuzu bude jen z Japonska, černý rybíz z Francie, mango z Filipín, maliny ze Srbska a tak dále.

Následně standartizace..kvalita, barva, konzistence a technické vlastnosti bude pokaždé stejné.
Oproti domácímu pyré budeme mít pokaždé jinak kyselé maliny nebo budou jednou světlejší, jednou tmavší.  

Často se nám ani nepodaří získat hladkou konzistenci pyré jak nabízí výrobce již hotového pyré. A kde bychom hledali v supermarketu filipínský citrus kalamansi, že? Taktéž nám to šetří čas a peníze.


Jaké ovocné pyré na trhu najdeme?
  • Pasterizované – tepelně upravené pyré zabalené v tetrapacku, které před otevření se skladuje v pokojově teplotě do +25C.
    • Výhody: jednoduché a ihned k použití, skladování v pokojové teplotě před otevřením
    • Nevýhody: ztráta barvy nebo občas i chuti ovoce kvůli tepelnému zpracování, ztráty suroviny v obalovém materiálu
  • Chlazené – chlazené pyré, které se skladuje při teplotě +4C.
    • Výhody: jednoduché a ihned k použití, intenzivní barva a chuť
    • Nevýhody: skladování, ztráty suroviny v obalovém materiálu
  • Mražené – zmražené pyré, které se skladuje při teplotě -18C.
    • Výhody: nejkvalitnější chuť a barva, minimální ztraty v obalovém materiálů, obvykle pěkná krabička J
    • Nevýhody: skladování a potřeba rozmrazit před použitím
Jaké my ovocné pyré u nás v Sugar Life používáme? My používáme mražené, občas chlazené od francouzské společnosti PONTHIER se kterou jsme nejvíce spokojeni.
Nejen, že mají veliký výběr ovocného pyré, ale kvalita je na nejvyšší úrovni.

#sugarlifesuroviny #ovocnepyré #ponthier 
 
Nejvyšší kvalita

Každý produkt vyrábíme ručně, z těch nejlepších surovin.

Originální příchutě

Jedinečné chuťové kombinace, které překvapí a zaujmou.

Cukrářský koncept

Pokora ke klasice ve spojení s naším unikátním rukopisem.

Bez umělých přísad

Veškeré ingredience jsou pouze přírodního původu.

Sledujte nás na

Instagramu

V médiích

Rozhovory, články, podcasty a reportáže