Hledáte recept na opravdu nezapomenutelnou slepovanou kokosku? My ji pro vás vytvořili, tak už hledat nemusíte:) V receptuře jsme použili náš nezaměnitelný džem z manga, mučenka a vanilky.
Jedná se o klasickou slepovanou kokosku jen upravená na exotickou příchuť s větším důrazem na textury.
Tedy maximálně křupavá a propečená textura sušenky – sablé, krémová ganache a křupavá poleva z mléčné čokolády, měkká a vláčná kokoska dochucená limetkou a náš džem z tropického ovoce, který dodá tu správnou chuť a šťávnatost.
Budeme se těšit na vaše výsledky! Svoje práce můžete sdílet pod #kokoskasugarlife
Exotická kokoska – slepovaná: (10ks)
Přidat vejce a co nejrychleji zapracovat těsto - musí být studené, nesmí se lesknout.
Vyválet těsto v plát 3mm a nechat zchladit v lednici cca 2 hodiny. Vykrojit potřebný tvar a před pečením opět zchladit nebo zamrazit.
Péct při 160C cca 20 minut a nechat zchladit, po upečení potřít kakaovým máslem.
*potřením rozpuštěným kakaovým máslem upečené sablé bude více odolné k vlhkosti a pozůstané déle křupavé
*My použili čokoládu vytvořenou Helenou Fléglovou od značky Cacao Barry pod názvem Chloé – jedná se o mléčnou čokoládu na hrani s hořkou čokoládu a má 47,5% obsah kakaa.
Přidat do bílkové směsi škrob, sůl, kokos a kůru z limetky. Vše promíchat do hladkosti a přendat do cukrářského sáčku.
Nastříkat kulaté sušenky zhruba o tlouštce 1cm a pomocí vykrajovátka zarovnat do kulatého tvaru.
Kokosky péct v předehřáté troubě při 160C zhruba 12 minut – čas je orientační, řidme se podle zlaté barvy.
*Doporučuji používat hrubší kokos, v případě jemnějšího je potřeba přidat trochu bílku navíc, aby těsto nebylo tuhé - přídevejte bílky pomocí čajové lžičky a kontrolujte texturu.
*My použili čokoládu vytvořenou Helenou Fléglovou od značky Cacao Barry pod názvem Chloé – jedná se o mléčnou čokoládu na hrani s hořkou čokoládu a má 47,5% obsah kakaa.
*Polevy je mnohem více než je potřeba z důvodu pohodlného namáčení. Můžete zmenšit množství nebo použít na polití jiných výrobků (např. bábovka).
KOMPLETACE:
Na upečené sablé nastříkat po obvodu čokoládou ganache. Do volného středu přidat exotický džem a přiklopit kokoskou.
Nechat zchladit v lednici, aby ganache ztuhla.
Zchlazenou kokosku namočit do čokoládové polevy o teplotě 35C, nechat okapat a přendat na čistý povrch.
Dekorovat pomocí moučkového cukru, manga a čerstvého kokosu.
TIPY a TRIKY:
Jedná se o klasickou slepovanou kokosku jen upravená na exotickou příchuť s větším důrazem na textury.
Tedy maximálně křupavá a propečená textura sušenky – sablé, krémová ganache a křupavá poleva z mléčné čokolády, měkká a vláčná kokoska dochucená limetkou a náš džem z tropického ovoce, který dodá tu správnou chuť a šťávnatost.
Budeme se těšit na vaše výsledky! Svoje práce můžete sdílet pod #kokoskasugarlife
Exotická kokoska – slepovaná: (10ks)
- Extra - křupavé sablé: (cca 10ks o průměru 7cm)
- 78g hladká mouka
- 1g sůl
- 28g moučkový cukr
- 14g mandlová mouka
- 16g pailleté feuilletine – drcený bisquit (je možno vynechat)
- 44g máslo (studené)
- 18g vejce (studené)
- q.s. kakaové máslo* (je možno vynechat)
Přidat vejce a co nejrychleji zapracovat těsto - musí být studené, nesmí se lesknout.
Vyválet těsto v plát 3mm a nechat zchladit v lednici cca 2 hodiny. Vykrojit potřebný tvar a před pečením opět zchladit nebo zamrazit.
Péct při 160C cca 20 minut a nechat zchladit, po upečení potřít kakaovým máslem.
*potřením rozpuštěným kakaovým máslem upečené sablé bude více odolné k vlhkosti a pozůstané déle křupavé
- Ovocný džem: (cca 15g / porce)
Ganache z mléčné čokolády: (cca 22g / porce – 12mm kulatá špička)
- 114g mléčná čokoláda 40%*
- 114g smetana ke šlehání 31%
- 8g glukóza sirup
- 14g máslo
*My použili čokoládu vytvořenou Helenou Fléglovou od značky Cacao Barry pod názvem Chloé – jedná se o mléčnou čokoládu na hrani s hořkou čokoládu a má 47,5% obsah kakaa.
- Kokoska s limetkou: (cca 10ks o průměru 6cm)
- 45g bílky
- 70g cukr krupice
- Špetka soli
- 14g kukuřičný škrob
- 70g strouhaný kokos*
- 1/2 limetka – jen kůra
Přidat do bílkové směsi škrob, sůl, kokos a kůru z limetky. Vše promíchat do hladkosti a přendat do cukrářského sáčku.
Nastříkat kulaté sušenky zhruba o tlouštce 1cm a pomocí vykrajovátka zarovnat do kulatého tvaru.
Kokosky péct v předehřáté troubě při 160C zhruba 12 minut – čas je orientační, řidme se podle zlaté barvy.
*Doporučuji používat hrubší kokos, v případě jemnějšího je potřeba přidat trochu bílku navíc, aby těsto nebylo tuhé - přídevejte bílky pomocí čajové lžičky a kontrolujte texturu.
- Čokoládová poleva
- 210g mléčná čokoláda 40%*
- 90g kakaové máslo
*My použili čokoládu vytvořenou Helenou Fléglovou od značky Cacao Barry pod názvem Chloé – jedná se o mléčnou čokoládu na hrani s hořkou čokoládu a má 47,5% obsah kakaa.
*Polevy je mnohem více než je potřeba z důvodu pohodlného namáčení. Můžete zmenšit množství nebo použít na polití jiných výrobků (např. bábovka).
- Moučkový cukr, mango a kokos
Na upečené sablé nastříkat po obvodu čokoládou ganache. Do volného středu přidat exotický džem a přiklopit kokoskou.
Nechat zchladit v lednici, aby ganache ztuhla.

Zchlazenou kokosku namočit do čokoládové polevy o teplotě 35C, nechat okapat a přendat na čistý povrch.
Dekorovat pomocí moučkového cukru, manga a čerstvého kokosu.
TIPY a TRIKY:
- V případě, že kokoska bude po upečení tvrdí doporučuji rozprašovačem vody lehce postříkat, aby nasákla zpět vypařenou tekutinu.
- Doporučuji kokosku konzumovat následujicí den co se nechala rozležet při pokojové teplotě v uzavřené krabici – tímto změkné a chutě se lépe propojí.
- Na našem instagramu ve výběrech najdete důležité detaily v podobě videa