Pavlova roláda
Hodně jste o něj žádali a proto přidáváme nový recept na Pavlovu roládu..my do naší přidali ten letně-jahodový džem s japonským citrusem yuzu.
Ideální letní dezert, který si oblíbí každý..nejlépe chutná když je řádně vychlazen.
Budeme se těšit na vaše výsledky! Svoje práce můžete sdílet pod #pavlovaroladasugarlife
Meringue plát: (40 x 30cm)
- 190g bílky (pokojová teplota)
- 290g moučkový cukr
- 15g kukuřičný škrob
Bílky vyšlehat v nadýchanou pěnu a postupně přidávat moučkový cukr smíchaný s kukuřičným škrobem. Vyšlehat pevný meringue – celková doba šlehání je cca 15 minut.
Rozetřit na pečicí plech a péct při 160C cca 25 minut.
Nechat zchladit na plechu.
Jahodové compoté:
- 1 balení džemu – Jahoda, japonský citrus yuzu a pepř timut (175g)
- 145g jahody (čerstvé)
- 3g plátková želatina
Plátkovou želatinu nechat nabobtnat, vymačkat přebytečnou vodu a rozpustit na vodní lázní či v mikrovlné troubě. Přidat trochu džemu, promíchat a přidat ke zbytku.
Jahody nakrájet na malé kostičky a přidat k předchozí směsi, promíchat.
Šlehané krémy: (různé variace)
- Philadelphia chantilly:
- 363g philadelphia sýr
- 132g smetana ke šlehání
- 60g moučkový cukr
- ½ vanilkový lusk
- Mascarpone chantilly:
- 292g smetana ke šlehání
- 216g mascarpone
- 50g moučkový cukr
- ½ vanilkový lusk
- Yuzu šlehaná ganache: (400g / vrstva + zbytek na dekoraci)
- 187g smetana ke šlehání (I)
- 3g plátková želatina
- 100g bílá čokoláda Callebaut VELVET
- 40g citronová šťava
- 45g yuzu pyré
- 187g smetana ke šlehání (II)
Bílou čokoládu polo-rozpustit a smetanu ke šlehání (I) zlehka nahřát. Do teplé smetany přidat nabobtnatou želatinu a postupně vlévat k čokoládě a pomocí silikonové stěrky zapracovat.
Vytvořit emulzi pomocí ponorného mixéru a poté vlít citrusové šťávy, promíchat a nakonec přilít smetanu ke šlehání (II )a vše promíchat.
Vylít do nádoby a nechat stabilizovat v chladu do dalšího dne.
Upečený meringue plát otočit a na měkčí stranu rozetřít do roviny jahodové compoté, dát do chladu na 30 minut.
Mezitím vyšlehat citrusovou ganache do pevné textury a rozetřít 400g krému na zchlazený plát s compoté do roviny.
Zamotat roládu a nechat stabilizovat v chladu hodinu. Zkrojit boky, dekorovat zbytkem šlehané ganache a dekoracet dle potřeby.
TIPY A TRIKY:
- Pro lepší řez rolády doporučuji roládu rozležet..aspoň hodinku.
- Chutná nejlépe z lednice.
- Nejedná se o dvoudenní dezert..tedy by měla být snězená nejlépe ten den.
- Na našem instagramu ve výběrech najdete důležité detaily v podobě videa