Pojdme si rozestavit tečky na i. Co je vůbec to džem a odkud se vzalo slovo marmeláda?

Nepleťte si tyto dva termíny – džem a marmeláda.
Zatímco džem se vytváří z jakéhokoliv typu ovoce, tak marmeláda se připravuje z citrusů.
Džem by měl obsahovat minimálně 35% ovoce a zbytkem je obvykle cukr. V praxi pro džem vyšší kvality se používá 50% ovoce a 50% cukru a k tomu adjektiva jako je pektin pro přidání texury a kyselá šťáva kvůli skladování a aktivování pektinu.
Džemy se rozdělují na % obsah ovoce a cukru ve výrobku:
Marmeláda se připravuje výhradně jen z citrusů, kterými mohou být citrony, pomeranče, mandarinky, ale i exotické citrusy jako jsou japonský citrus yuzu, bergamot a mnoho dalších.
Doufáme, že jsme vás nyní vysvětlili jaký je mezi nimi rozdíl a příští týden se můžete těšit na nový recept! :)

Nepleťte si tyto dva termíny – džem a marmeláda.
Zatímco džem se vytváří z jakéhokoliv typu ovoce, tak marmeláda se připravuje z citrusů.
Džem by měl obsahovat minimálně 35% ovoce a zbytkem je obvykle cukr. V praxi pro džem vyšší kvality se používá 50% ovoce a 50% cukru a k tomu adjektiva jako je pektin pro přidání texury a kyselá šťáva kvůli skladování a aktivování pektinu.
Džemy se rozdělují na % obsah ovoce a cukru ve výrobku:
- Džem – obsahuje minimálně 35% ovoce a nad 60% obsah cukru
- Džem extra (výběrový) – obsahuje minimálně 45% ovoce a nad 60% obsah cukru
- Džem extra (výběrový) méně sladký - s obsahem 52 až 59% cukru
- Džem extra (výběrový) speciální – maximálně 40% obsah cukru
Marmeláda se připravuje výhradně jen z citrusů, kterými mohou být citrony, pomeranče, mandarinky, ale i exotické citrusy jako jsou japonský citrus yuzu, bergamot a mnoho dalších.
Doufáme, že jsme vás nyní vysvětlili jaký je mezi nimi rozdíl a příští týden se můžete těšit na nový recept! :)