Při objednávce nad 700 Kč je doprava ZDARMA, pomocí zásilkovna.cz

Autor: Vlad Ryasyy / Datum: 10:34 4.4.2022

Pojdme si rozestavit tečky na i. Co je vůbec to džem a odkud se vzalo slovo marmeláda? 

Nepleťte si tyto dva termíny – džem a marmeláda. 
Zatímco džem se vytváří z jakéhokoliv typu ovoce, tak marmeláda se připravuje z citrusů. 

Džem by měl obsahovat minimálně 35% ovoce a zbytkem je obvykle cukr. V praxi pro džem vyšší kvality se používá 50% ovoce a 50% cukru a k tomu adjektiva jako je pektin pro přidání texury a kyselá šťáva kvůli skladování a aktivování pektinu. 

Džemy se rozdělují na % obsah ovoce a cukru ve výrobku: 
  1.     Džem – obsahuje minimálně 35% ovoce a nad 60% obsah cukru 
  2.     Džem extra (výběrový) – obsahuje minimálně 45% ovoce a nad 60% obsah cukru 
    •    Džem extra (výběrový) méně sladký - s obsahem 52 až 59% cukru 
    •    Džem extra (výběrový) speciální – maximálně 40% obsah cukru 

Marmeláda se připravuje výhradně jen z citrusů, kterými mohou být citrony, pomeranče, mandarinky, ale i exotické citrusy jako jsou japonský citrus yuzu, bergamot a mnoho dalších.

Doufáme, že jsme vás nyní vysvětlili jaký je mezi nimi rozdíl a příští týden se můžete těšit na nový recept! :)