Při objednávce nad 700 Kč je doprava ZDARMA, pomocí zásilkovna.cz

Autor: Vlad Ryasyy / Datum: 17:52 7.3.2022

Už jste slyšeli o gianduje? A víte, že se vyslovuje jako džanduja a že ji v Česku známe taktéž jako nugát?

Jednouše řečeno se jí říká také oříšková čokoláda. Klasická verze je o lískových oříšcích a mléčné čokoládě. Občas se používá i hořká čokoláda. Klasickou příchuť vytváříme též a můžete ji ochutnat.  Je opravdu neodolatelná.:)

Gianduja byla vytvořena v Itálií, Turín v 19.století výrobcem čokolády Carrafel chocolates – majitel  Pier Paul Caffarel. Vznikla způsobem, že se nahradila část čokolády za lokální surovinu z důvody zvýšení daní za dovoz ingrediencí z různých zemí. Konkrétně jako lokální surovinu byly využité lískové ořechy z Piedmontu, které jsou nyní velice žádáné, drahé a delikátní.

Ořechy se upraží dokud nezískají správně zlatou barvu a nasledně se umelou do hladké a jemné pasty. Pasta se smíchá s čokoládou a následně vytemperuje a vylívá se do požadovaných forem. Správna ginaduja by měla obsahovat minimálně 30% ořechů.

Naše gianduja obsahuje více ořechů než tradiční, je doplněná o zkaramelizované suché plody, které přidávají texturu a máme na dnešní den čtyři příchutě. Pekanovou, pistáciovou, mandlovou a tradiční lískooříškovou.