Při objednávce nad 700 Kč je doprava ZDARMA, pomocí zásilkovna.cz

Autor: Vlad Ryasyy / Datum: 11:24 15.3.2022

Kyselina citronová a její učinky..Je opravdu nebezpečná jak někteří říkají? 

Kyselina citronová pod zkratkou E330 (éčka se nebojíme – více v článku o pektinu :) ). Mluvíme o slabé kyselině a tudiž není k životu nebezpečná jak jiné více agresivní kyseliny.  Jednoduše řečeno se jedná o část , kterou dělá ovoce kyselé.

Získává se nejčastěji z citrusů jako limetka či citronu, ale taktéž z ananasu, jahod, malin atd.

Díky kyselině citronové v potravinářském průmyslu je možnost kontrolovat úroveň pH výrobků. V případě používání citronové šťávy, tak jednou je více kyselá a jednou méně. Jak jsme si v článku o pektinech povídali, tak pektin reaguje při určitém pH. Pokud úroveň kyselosti nebude dostatečné nízké, tak pektin nezvládne plnohodnotně želírovat a výrobek bude téct.

Tudiž kyselina citronová dává možnost kontrolovat kyselost ve finální výrobků a má mnohem jednodušší využití jak citrusová šťáva, která mimo samotnou kyselinu obsahuje i jiné látky.

Samotná výhoda kyseliny citronové je, že stačí přídat velmi malé množství oproti citronové šťávě, které může být pomérně velké a narušit recepturu přidáním tekutiny navíc, která může být nevhnodnou kvůli zvýšení obsahu vody.

Jedná se o bezpečnou látku a obavy ohledně způsobu zdravotních problémů jsou falešné. Ve vysokém množství její nadměrna konzumace se může ničít zubní sklovina a vytvořit dráždivou reakci na pokožce..to se může stát i při konzumaci kyselého ovoce. 

Tedy jak už víme, tak kyselina citronová pomáha kontrolovat pH výrobků a tím zároveň snižovat pocit sladkosti výrobku, ale taky zabraňuje růstu bakterie a plísně – můžeme říci, že se též používá jako další přírodní konzervant. Jedná se o antioxidant a zabraňuje žluknutí


Mimo potravinářskou výrobu najdeme kyselinu citronovou i v kosmetické, farmaceuitické či chemické výrobě. 

Kyselina citronová má krystalickou texturu připomínající bílý cukr. Oproti sladkému cukru kyselina je extrémně kyselá a proto není vhodná k čisté konzumaci. Dobře se rozpuští v teplém prostředí, ale je potřeba přidat pohyb – tedy promíchat pomocí lžičky.