Kontaktujte nás

+420 608 765 054

Čaj o páte s tradičními scones

Původem ze Skotska, ale populární v celém UK. Tradiční výrobek, který se podává k ‚čaji o páté‘

Výrobek je křehký, vláčný a obsahuje velký podíl másla, který je dělá víc návykové a je doplněn o kypřidlo. Obsahuje základní suroviny v podobě vajec, mléko či podmáslí, mouka, kypřidla, sůl a máslo. Navíc je můžeme dochutit o sušené brusinky či rozinky..ale tato část je volitelná.:) 

Původní scones a jejich receptura obsahovala navíc ovesné vločky. Tradičně scones podávají s clotted cream a džemem. My v našem případě využili náš best-seller džem z maliny, liči a růže, který byl inspirovaný mistrem Pierre Hermé. 

Clotted cream je extrémně smetanový krém s obsahem minimálně 55% tuku. Nejlepší náhradou bude mascarpone či i máslo bude vhodné..však másla není nikdy dostatek, heh. 

Budeme se těšit na vaše výsledky! Svoje práce můžete sdílet pod #sconessugarlife

Scones: (14 porcí o průměru 5cm)

  • 240g hladká mouka
  • 15g cukr krupice
  • 5g pečící prášek
  • 1g soda
  • 1.5g sůl
  • 120g máslo (kostičky, studené)
  • 120g rozinky nebo brusinky (volitelné)
  • 180g podmáslí (studené) nebo 170g mléko a 10g ocet*
  • q.s. vejce  na potření

 

*Pokud nemáte podmáslí, tak smíchejte mléko s octem, nechte odstát 5 min a použijte.
  
Hladkou mouku, cukr, pečicí prášek, sodu a sůl smíchat. Přidat máslo nakrájené na kostičky a míchat pomocí protínačky do vytvoření jemné, pískovité drobenky a dát do chladu na 30 minut.
  
Přidat rozinky a poté postupně vlít podmáslí dokud se vše nespojí, míchat pomocí protínačky.
  
Hotové těsto vyválet (používat trochu mouky), přepůlit a položit druhou půlku na první, stlačit pomocí válečku a vyválet – tento proces opakovat 3 až 5krát.
  
Nakonec vyválet výšku 3 cm  a vykrojit 5 cm kolečka. 
  
Potřít povrch vejcem a péct při 175 – 180C  cca 20 minut.

TIPY A TRIKY:

  • Podávajte čerstvé a nejlépe vlažné, ale i studené jsou naprosto návykové. 
  • Mohou být i na slano..stačí vynechat sušené ovoce. 
  • Neupečený výrobek můžete skladovat v mrazáku až 30 dní. Rozmražte přes noc s lednici a poté upečte. 
  • Na našem instagramu ve výběrech najdete důležité detaily v podobě videa.