Čaj o páte s tradičními scones
Původem ze Skotska, ale populární v celém UK. Tradiční výrobek, který se podává k ‚čaji o páté‘.
Výrobek je křehký, vláčný a obsahuje velký podíl másla, který je dělá víc návykové a je doplněn o kypřidlo. Obsahuje základní suroviny v podobě vajec, mléko či podmáslí, mouka, kypřidla, sůl a máslo. Navíc je můžeme dochutit o sušené brusinky či rozinky..ale tato část je volitelná.:)
Původní scones a jejich receptura obsahovala navíc ovesné vločky. Tradičně scones podávají s clotted cream a džemem. My v našem případě využili náš best-seller džem z maliny, liči a růže, který byl inspirovaný mistrem Pierre Hermé.
Clotted cream je extrémně smetanový krém s obsahem minimálně 55% tuku. Nejlepší náhradou bude mascarpone či i máslo bude vhodné..však másla není nikdy dostatek, heh.
Budeme se těšit na vaše výsledky! Svoje práce můžete sdílet pod #sconessugarlife
Scones: (14 porcí o průměru 5cm)
- 240g hladká mouka
- 15g cukr krupice
- 5g pečící prášek
- 1g soda
- 1.5g sůl
- 120g máslo (kostičky, studené)
- 120g rozinky nebo brusinky (volitelné)
- 180g podmáslí (studené) nebo 170g mléko a 10g ocet*
- q.s. vejce na potření
*Pokud nemáte podmáslí, tak smíchejte mléko s octem, nechte odstát 5 min a použijte.
Hladkou mouku, cukr, pečicí prášek, sodu a sůl smíchat. Přidat máslo nakrájené na kostičky a míchat pomocí protínačky do vytvoření jemné, pískovité drobenky a dát do chladu na 30 minut.
Přidat rozinky a poté postupně vlít podmáslí dokud se vše nespojí, míchat pomocí protínačky.
Hotové těsto vyválet (používat trochu mouky), přepůlit a položit druhou půlku na první, stlačit pomocí válečku a vyválet – tento proces opakovat 3 až 5krát.
Nakonec vyválet výšku 3 cm a vykrojit 5 cm kolečka.
Potřít povrch vejcem a péct při 175 – 180C cca 20 minut.
TIPY A TRIKY:
- Podávajte čerstvé a nejlépe vlažné, ale i studené jsou naprosto návykové.
- Mohou být i na slano..stačí vynechat sušené ovoce.
- Neupečený výrobek můžete skladovat v mrazáku až 30 dní. Rozmražte přes noc s lednici a poté upečte.
- Na našem instagramu ve výběrech najdete důležité detaily v podobě videa.