Křehké sušenky s mandlí a ovocným džemem

Autor: Vlad Ryasyy / Datum: 14:15 26.7.2021

Věříme, že naše džemy Vám chutnají i jen tak..třeba jako posezení k televizi. ☺ Ale proč nezkusit i originalnější výrobky kde neobvyklá chuť manga s mučenkou a vanilkou nebo malina, litchi a růže se projeví zcela jinak?

Rádi se s Vámi podělíme o recept na Carré Alsacien nebo taky často nazývané L’Amandier..nebo jednouše křehké mandlovo-ovocné sušenky? Jedná se paté brisse, které ve výsledné textuře připomíná listové těsto. Mezí křehké pláty používáme náš nejoblibenější džem a protože textur nikdy není dostatek, tak horní plát je zapečený s mandlový nougatinem.

Takové sušenky jsou skladovatelné po dobu až dvou týdnů v uzavřené krabici, ale věříme, že zmizejí mnohem dřív.

Jedná se o zlehka náročnější dezert, který vyžaduje organizaci procesů, ale výsledek za to určitě stojí..obzvlášt pokud použijete jeden z naších džemů.

Carré Alsaciens: (recept je vypočítaný na plech o velikosti 30 x 30cm)

Paté brissé:

• 450g hladká mouka
• 270g máslo (studené, kostičky)
• 2g sůl
• 40g žloutek
• 140g voda
• 300g ovocný džem Sugar

Life Všechny ingredience (kromě džemu) měly by být nejlépe studené.

Máslo nakrájené na kostičky, mouku a sůl dáme do sekáčku s noži a mícháme dokud nezískáme pískovitou drobenku.

Přidáme žloutek s vodou a opět začneme míchat dokud se těsto nespojí nahrubo. Těsto by se nemělo nahřívat, takže musíme pracovat co nejrychleji.

Jakmile získame hrubé těsto, tak jej přepůlíme a poskládáme na sebe a stlačíme (jako harmoniku). Tím vytvaříme lehké vrstvení. Tento postup opakujeme celkem 5x.

Hotové, jednorodé těsto nyní vyválíme (použiváme trochu mouky na posypání pracovní plochy) v dlouhou šálu o tlouštce cca 3cmm a začneme skládat jako knižku v třetinách (postup jako na listové těsto – sklad simple).

Otočíme na 90° a opět vyválíme dlouhou šálu. Opět přeložíme jako knížku těsto v třetinách a naposledy opět vyválíme dlouho šálu, přeložíme a hotovo. Tento postup opakujeme celkem 3x.

Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, zabalíme do potravinářské fólie a dáme chladit minimálně na hodinu do lednice.

VYVALOVÁNÍ A PEČENÍ:

Po zchlazení těsta vyválíme na velikost 30 x 30cm (tedy dva pláty o velikosti 30 x 30cm). Hojně propícháme po celé pološe vidličkou a před pečením opět dáme do lednice zchladit na 1 hodinu.

Po zchlazení pečeme první plát na pečicí plechu s pečicím papírem při 190C cca 25 minut. Jakmile dopečeme první plát, tak dáme péct druhý plát opět při stejné teplotě a stejný čas.

Mezitím co se peče druhý plát, tak na první upečený plát potřeme 300g ovocného džemu po celé ploše.

Po upečení druhého plátu přendáme druhý plát na první plát potřený ovocným džemem a stlačíme jako sandwich (používáme rukavice, abychom se nespálili). Dáme vše společně zapéct při 180C cca 10 minut

Nyní si připravíme mandlový nougatine.

Mandlový nougatine:
 
  • 80g smetana ke šlehání
  • 20g glukózový sirup
  • 100g cukr krupice
  • 30g med
  • 70g máslo
  • 120g plátkové mandle


Všechny ingredience kromě mandlovým plátků dáme vařit. Za stálého míchaní nahřejeme směs na 110C (měříme pomocí teploměru).

Po dosažení teploty přidáme mandlové plátky a promícháme. V tento moment by se měly dopékat pláty spojené s džemem jako sandwich.

Nyní teplý nougatine vylijeme na povrch našeho spojeného sandwich-e a rozetřeme po celé ploše. Dáme finálně zapéct do trouby cca 15 mintu při 180C nebo dokud povrch nezíská zlato-hnědou barvu.

Po upečení necháme mírně zchladit a krájíme ještě teplý sandwich dokud nougatine neztvrdne.
Nejvyšší kvalita

Každý produkt vyrábíme ručně, z těch nejlepších surovin.

Originální příchutě

Jedinečné chuťové kombinace, které překvapí a zaujmou.

Cukrářský koncept

Pokora ke klasice ve spojení s naším unikátním rukopisem.

Bez umělých přísad

Veškeré ingredience jsou pouze přírodního původu.

Sledujte nás na

Instagramu

V médiích

Rozhovory, články, podcasty a reportáže